Otvírá se nám velká příležitost

Perspektivy firmy v rozhovoru s ředitelem Syscom Software Kamilem Bouškou

7. 5. 2013

Otvírá se nám velká příležitost

Loňský rok považujete za úspěšný. Znamená to, že vaší firmy se ekonomická  krize netýká?

Ekonomickou krizi příliš nepociťujeme ze tří důvodů. Jednak je IT je odvětvím, kde stále zaznamenáváme velký pokrok a nový vývoj, jde dopředu a není krizí postiženo.
Nicméně i tady se krize svým způsobem projevuje. Na velké IT systémy za stovky milionů ročně už úřady ani firmy nemají peníze. Otvírá se tedy prostor pro středně velké firmy, jako je ta naše, které nemají velký aparát, dodávají kvalitní řešení, ale mohou je nabídnout levněji než velké firmy.
A třetí důvod – většina našich klientů jsou stálí zákazníci, po léta jsou s našimi službami spokojeni, dobře je znají, naše řešení jim vyhovují. Jsou zvyklí, že odvádíme kvalitní práci.
Naše firma se stále rozšiřuje, také proto, že i stálí klienti potřebují rozšiřovat a rozvíjet své systémy.
Loňský rok byl specifický v tom, že jsme vytvořili silný, kvalitní tým, který se zabývá vývojem nových mobilních aplikací. Od tohoto směru si hodně slibujeme, a proto do něj investujeme hodně energie i peněz.

Nevzbuzuje ona nedotčenost ekonomickou krizí podezření u lidí z jiných odvětví?

Nejspíš i proto, že na oblast IT nemá krize ničivý dopad, je hodně na očích a mnoho lidí za tím hledá něco podezřelého. I o nás se v loňském roce otřela média, konkrétně Lidové noviny zpochybnily cenu zakázky, kterou jsme realizovali pro státní firmu Czechinvest. Šlo o nesmyslnou konstrukci, která se nás snažila dát do souvislosti s problematickými zakázkami, kvůli nimž musel vloni odejít ředitel Czechinvestu. Naše zakázka byla naprosto v pořádku, její cena byla odpovídající, navíc jsme smlouvy uzavírali ještě s předcházejícím vedením, takže odvolaný ředitel s tím opravdu neměl nic společného.

Podle informací Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) mají být letos IT zakázky ve státní správě obzvlášť sledovány. Neodrazuje vás taková podezíravost od dalšího rozvoje tímto směrem?

My vítáme, že oblast IT, zvlášť ve státní správě, bude pod drobnohledem kontrolních úřadů a budeme rádi, pokud bude v centru zájmu objektivních médií. Otvírá se tak velká příležitost pro firmy, které nabízejí standardním způsobem kvalitní systémy za adekvátní ceny jako Syscom Software.
Proto bychom rádi naše aktivity v oblasti státní správy rozšířili. Rozpracovali jsme několik nových projektů a jsme přesvědčeni, že o ně bude zájem.

Pro registrované
Partnerské systémy