Jsme rádi, že se nám zaměstnanci vracejí

Ačkoli je v ČR v současné době historicky nejvyšší počet lidí bez práce, pro oblast IT tato čísla neplatí.

1. 8. 2013

Jsme rádi, že se nám zaměstnanci vracejí

Jde o obor, který má stále nouzi o kvalitní pracovníky určitých profesí. SYSCOM Software (SSW), ač menší firma, si dokáže klíčové zaměstnance najít i udržet.„V našem oboru je obrovský zájem o programátory mobilních aplikací, velké firmy se je snaží přeplácet. Finančně jim nemůžeme konkurovat, nabízíme však zázemí, výhody menší firmy a snažíme se zaměstnancům vytvořit podmínky pro osobnostní rozvoj,“ vysvětluje prokurista Ing. Vladimír Němec.
Výhodou menší firmy je především dobrý kolektiv. O tom svědčí i fakt, že se zaměstnanci SSW po práci scházejí, věnují se společným sportovním i dalším aktivitám.

Zajímavou zkušeností jsou i pravidelné teambuildingové akce opakované dvakrát ročně, v zimě na horách, v létě na kolech, například i v blízkosti vinného sklípku. „Tyto víkendy jednak přispívají ke zlepšení vztahů mezi lidmi, ale jsou také důležitým impulsem pro vedení firmy. V neformální atmosféře se často vyjasní problémy, které by se jinak neotevřely,“ dodává Vladimír Němec.

Za úspěch považuje vedení Syscomu fakt, že se vracejí mladí zaměstnanci, kteří odjedou na několikaměsíční, roční či dvouletou brigádu a poznávací cestu do cizích zemí. Například v loňském roce se vrátili tři klíčoví zaměstnanci z Austrálie a Nového Zélandu.
„Chtějí něco zažít, trochu vypnout z každodenní rutiny, rozhodně jde také o zlepšení nebo upevnění angličtiny. Po nějaké době zjistí, že se chtějí vrátit k té své technické práci. A my jsme velmi rádi, když se rozhodnou vrátit zase k nám,“ vysvětluje prokurista společnosti.
Firma takovému člověku těžko může garantovat, že po návratu nastoupí na své místo. Vzhledem k tomu, že ten, kdo odjíždí, zpravidla neví, jak dlouho bude cestovat, musí si firma najít náhradu. Zatím se však všichni zaměstnanci Syscomu mohli vrátit. Spokojeni jsou jak oni, tak firma.

Vladimír Němec nemá obavy, že by při cestování po světě ztratili jejich odborníci kontakt s novinkami v oboru. „V případě našeho programátora, který byl na Novém Zélandě, jsme tak trochu počítali s tím, že se vrátí, dokonce pro nás příležitostně pracoval i v zahraničí, byli jsme stále v kontaktu a měli jsme zájem na tom, aby se k nám vrátil.“

Ve většině případů však zaměstnanci, kteří odjedou, nezůstávají s firmou v kontaktu. Přesto je vedení Syscomu rádo, když se vrátí. „Sice byli nějaký čas mimo obor, ale většinou jsou schopni znovu naskočit. U lidí, kteří nám za to stojí, jsme ochotni riskovat. Rozhodně víme, že s nimi nebudeme začínat úplně od začátku. A skutečnost, že se vracejí  do firmy, z níž odešli, považujeme za úspěch. Kdyby odjeli a po návratu hledali místo jinde, asi bychom dělali něco špatně,“ dodává Němec.

Pro registrované
Partnerské systémy